TraducemBine.ro
Oferta lunii | Despre TraducemBine | Cotatie rapida
16 Iunie 2010 / Nr. 27
Despre noi
Traduceri
Interpretariat
Legalizare notariat
Localizare website / produse software
Transcrieri video / audio
Colationari
 
Cotatie rapida
Reducere 10%
la traduceri pentru
toti posesorii de
carduri internationale
ISIC/ITIC/IYTC

www.isic.ro
 
Clientii nostri
» PETROM
» PETROMED SOLLUTIONS
» VOLKSBANK
» VOLKSBANK LEASING
» ERSTE ASSET MANAGEMENT
» ERSTE-SPARINVEST VIENA
» ELECTRICA
» RINGIER ROMANIA
» BONDUELLE
» GORENJE ROMANIA
» L'OREAL
» REFF & ASOCIATII

» DELOITTE CONSULTANTA
» WOLF THEISS SI ASOCIATII
» GLAXOSMITHKLINE
» ISPE
» RAMBOLL
» AAM MANANAGEMENT
» OGILVY & MATHER ADVERTISING
» STATISTICS SWEDEN
» CARREFOUR ROMANIA
» COSMETICS ORIFLAME
» TRANSFOND
 
In cate limbi vorbeste UE? - Limba malteza
Limba malteza este o limba semitica (o limba ce face parte din familia limbilor afro-asiatice; notiunea de "semitic" face referire la personajul biblic Sem, stramosul arameilor, asirienilor, caldeilor si lidienilor).

Este limba oficiala a Republicii Malta, vorbita de app. 350.000 de persoane. Incepand cu 1 mai 2004 Republica Malta este membra a Uniunii Europene.
Originea termenului Malta este incerta; cea mai cunoscuta etimologie deriva din grecescul μέλι (meli), insemnand miere. Grecii numeau insula Μελίτη (Melite), insemnand dulce ca mierea, cel mai probabil datorita mierii de o calitate deosebita obtinute aici. Romanii au continuat sa denumeasca insula Melita, romanizand grecescul Μελίτη (Melite).
O alta etimologie a cuvantului rezida in fenicianul Maleth, nume dat de catre fenicieni acestei insule, insemnand Rai, facand referire la frumusetea numeroaselor golfuri si golfulete ale Maltei.
Limba malteza s-a dezvoltat din limba araba vorbita de arabii ce au invadat si ocupat Malta in anul 870; in 1090 a fost ocupata de catre normanzii vorbitori de franceza, iar intre anii 1530 si 1798 Malta a servit ca baza militara pentru Cavalerii Ioaniti (supranumiti si Ospitalieri), vorbitori ai italienei si ai latinei. In 1800 a devenit colonie britanica, britanicii incercand inlocuirea limbii locale, italiana, cu limba engleza.
Dupa castigarea independentei, in 1964, atat engleza cat si malteza au devenit limbi oficiale, malteza fiind si limba nationala.
Malteza este folosita cu precadere in viata publica (in parlament, in viata religioasa, in media) si in conversatia de zi-cu-zi. Engleza o intalnim mai ales in scoli (invatamantul universitar).
Prima atestare a unui text literar in malteza, Il Cantilena, dateaza din sec. al XIV-lea, iar prima publicatie din 1752, un catehism de F.Wizzino.
Situat in centrul Marii Mediterane, arhipelagul maltez imbina istoria indelungata a locurilor cu frumusetea naturala, salbatica; anual, vizitatori din toate colturile lumii vin aici fiind atrasi de mirajul templelor megalitice, al cetatilor si al fortificatiilor medievale si nu in ultimul rand de frumusetile marii.
Daca ajungeti in Malta, nu ratati o vizita in capitala acesteia, orasul cetate Valleta (oras protejat UNESCO), o bijuterie arhitectonica; prima mentiune a acestui oras emblematic dateaza din anul 1566. Denumirea orasului deriva din numele lui Jean Parisot de la Valleta, Mare Maestru al Ordinului Cavalerilor Ioaniti.
Opriti-va in vizita dumneavoastra si la Catedrala Sf Ioan, un edificiu magnific in care veti regasi celebra pictura a lui Caravaggio, Taierea Capului Sf Ioan Botezatorul ; in podeaua catedralei sunt ingropati Cavalerii Ordinului, iar in lespezile ce acopera mormintele sunt gravate mesaje apartinand cavalerilor, mesaje ce erau inscriptionate inca din timpul vietii.
Alt obiectiv turistic ce merita vizitat este Palatul Ferreria care aminteste izbitor de palatele venetiene; Casa Rocca Piccola este singurul palat din capitala Maltei care isi pastreaza functionalitatea (este locuit chiar si in prezent).
Daca sunteti un gurmand, nu ratati bucataria malteza: combina cele mai bune ingrediente locale - pestele, fructele de mare, fructele si legumele - cu mancaruri internationale. Si totusi nu exista nimic mai gustos decat painea malteza, proaspat scoasa din cuptorul satului.
top recomanda unui prieten