RO   |   EN   |   DE
finaciar-bancare, juridice, comerciale, tehnice, medicale, literare... mai multe

Stiati ca...despre traditiile de Paste


Pastele este una dintre cele mai importante sarbatori ale calendarului crestin, celebrate cu mare fast si bucurie in intreaga lume. Sarbatorile de Pasti reunesc familia si prietenii printr-o serie de obiceiuri si traditii specifice.


Asa incat, indiferent in ce parte a lumii te-ai afla, cu siguranta  vei intalni traditii si obiceiuri inedite, specifice fiecarei tari sau regiuni:


 


In Finlanda vei fi de-a dreptul uimit de cum sarbatoresc finlandezii: in Ajunul Pastelui aprind focuri imense, iar copiii umbla pe strazi cersind, purtand catalige si avand fetele manjite cu funingine.


 


In Polonia, obiceiul impune ca barbatii sa nu participe la pregatirile pentru Paste, si aceasta deoarece superstitia le face pe femei sa se teama ca nu le-ar creste cozonacul sau…ca mustatile barbatilor ar incarunti!!


 


In Rusia exista obiceiul incondeierii oualor, fiecare desen fiind specific unei anumite zone geografice. In ziua de Paste, ouale sunt sparte cu ajutorul unui cui, simbol al crucificarii lui Hristos.


 


Pastele este considerat o sarbatoare deosebit de importanta in Argentina: in Saptamana Patimilor este interzisa consumarea carnii, cu exceptia pestelui si a fructelor de mare.
In duminica Pastelui se impart si se mananca oua si prajitura speciala de Paste, Rosca de pascua. Traditia presupune ca impartirea oualor sa se faca nu doar in cadrul familiei, ci si impreuna cu prieteni si colegi, ziua culminand cu o masa bogata, in jurul careia se strange intreaga familie. Grecia si evlavia sunt strâns unite: din mitologie si pana la creștinism, tradițiile sunt respectate cu sfințenie. Sărbătoarea Paștelui este considerata cea mai importanta sărbătoare creștina: in Atena, in Vinerea Mare, o replica a mormântului lui Hristos este purtata prin întreg orașul. Sambata seara, strazile oraselor sunt asaltate de cei care merg in biserici, la slujba de Inviere, iar la miezul noptii, spunand Christos Anesti! Hrisos a inviat!, si raspunzandu-li-se, Alithos Anesti! – Adevarat a inviat!, iau Lumina. Cu aceste lumanari aprinse se merge spre case, intr-o impresionanta procesiune de lumini.
Dupa un post de 40 de zile, Duminica de Paste este destinata petrecerii si meselor in familie: se mananca friptura de miel si se ciocnesc oua, iar cel ce reuseste sa sparga oul vecinului sau va avea parte de noroc.O traditie specifica Libanului  este Shanineh: candele decorate cu panglici si flori sunt inmanate copiilor, iar acestia le poarta prin intreaga biserica. Un alt obicei specific este acela al consumarii unor delicioase prajituri, Maamoul, facute din gris cu unt si umplute cu nuci caramelizate si apoi acoperite cu zahar pudra.


 


In Franta, clopotele bisericilor sunt trase in fiecare zi a anului, cu exceptia celor trei zile de Paste. Legenda spune ca nu auzim clopotele in aceste zile deoarece ele sunt la Roma, pentru a fi binecuvantate. In Duminica Pastelui, clopotele se intorc in tara si impart in toate gradinile prin care trec oua, pui si iepuri de ciocolata. La pranz, copii merg in gradini si cauta aceste comori lasate de clopotele binecuvantate.


 


In localitatea Vegreville din Canada vom intalni cel mai mare pysanka (ou de Paste in stil ucrainean).  Acest pysanka – ou incondeiat, a fost realizat in 1975 in onoarea  comunitatilor ucrainene din Edmonton. Oul este un simbol al vietii, al prosperitatii, al eternitatii si al norocului, fiind recunoscut in intreaga lume ca o capodopera arhitecturala.


 


O alta traditie pascala mai putin obisnuita o intalnim in Germania, sub forma cosurilor de Paste. Fiecare copil primeste din partea parintilor un cos cu oua si ciocolata, dar si cu alte daruri. Cosurile sunt ascunse in gradinile caselor, iar dupa slujba de duminica copiii trebuie sa gaseasca aceste daruri. Obiceiul este cu precadere popular in zonele rurale, unde casele au gradini mari, bogate in arbori si tufisuri, excelente locuri de ascunzisuri.

  • Limba engleza
  • Limba franceza
  • Limba germana
  • Limba italiana
  • Limba spaniola
13.04.2016
  • Ce avantaje competitive poate aduce localizarea site-ului
Un studiu realizat in 2015 pe piata de retail din Europa ne arata ca mai mult de doua treimi dintre europeni...
05.04.2016
  • Ce roluri poate juca un traducator
Sa fii traducator nu este atat de simplu precum suna. Este adevarat ca atunci cand ne gandim la o traducere sau un...
21.03.2016
  • Cand stii daca ai nevoie de o agentie de traduceri sau de un traducator?
Orice companie care demareaza un proiect de traducere, localizare sau ia hotararea de a se extinde pe o piata...
© Copyright 2009 | Termeni si conditii | SiteMap | Contact
Design: MediaFront