RO   |   EN   |   DE
finaciar-bancare, juridice, comerciale, tehnice, medicale, literare... mai multe

In cate limbi vorbeste UE? Limbile maghiara, estona si finlandeza

 


Limbile fino-ugrice (dintre care cele mai importante sunt maghiara, estona si finlandeza) sunt limbi ce apartin familiei limbilor uralice.

Limbile fino-ugrice:
·    limba comuna acestor limbi se presupune ca a aparut si s-a dezvoltat in urma cu app 5000 de ani, in vestul Muntilor Urali
·    se deosebesc de celelalte limbi vorbite in Europa prin aceea ca nu apartin familiei indo-europene
·    sunt limbi aglutinante
·    impartasesc un vocabular comun (se pare ca exista aproximativ 200 de asemenea cuvinte, specifice vietii si activitatilor umane)
·    alte caracteristici comune sunt cele gramaticale, de exemplu: lipsa genului: se foloseste un singur pronume atat pentru el cat si pentru ea: astfel, in maghiara avem ő, in estona tema, iar in finlandeza hän.

Limba maghiara este vorbita de app 15 milioane de persoane in Ungaria, Romania, Serbia, Ucraina si Slovacia. Comunitati vorbitoare de limba maghiara regasim si in Germania, Franta, SUA si Canada. Este limba oficiala in Republica Ungaria si, incepand cu mai 2004, si in Uniunea Europeana.
·    este o limba extrem de flexionara, in care substantivele pot avea pana la 238 posibile forme.
·    se inrudeste cu mansi, o limba Ob-ugrica utilizata de aproximativ 4000 de vorbitori din estul Uralilor dar si cu kanty sau ostyak, cealalta limba Ob-ugrica, vorbita de un numar estimat de 15000 de persoane (in vestul Siberiei).
·    primele scrieri literare de pe teritoriul maghiar dateaza din secolul al XII-lea si au fost redactate in limba latina.
·    texte in limba maghiara au aparut in sec al XIII-lea, iar prima carte tiparita in 1527.

Limba estona este strans inrudita cu finlandeza si are aproximativ 1,1 milioane de vorbitori in Estonia, unde are si statut de limba oficiala. Incepand cu mai 2004, anul aderarii la Uniune, limba estona este si limba oficiala a Uniunii Europene.
·    principala diferenta dintre estona si finlandeza este ca finlandeza contine multe imprumuturi din suedeza, in vreme ce estona are influente germane, rusesti, latine, grecesti si englezesti.
·    primele mentiuni in limba estona sunt sub forma unor nume, cuvinte, fraze din cronicile sec. al XIII-lea.
·    primul text integral in limba estona dateaza din sec al XVI-lea, iar prima carte din 1637.
·    primul dictionar, eston-german, a aparut in anul 1869, iar prima gramatica explicativa dateaza din 1875.

Limba finlandeza (suomi), si ea limba fino-ugrica, are aproximativ 5 milioane de vorbitori, in Finlanda, Norvegia, Estonia, Canada si Rusia. Este limba oficiala a Finlandei, unde este vorbita de app 92% din populatie, iar din 1995 este si limba oficiala a Uniunii Europene.
·    primele mentiuni ale limbii scrise apar in sec al XVI-lea, iar primul text literar este o traducere a Noului Testament, publicata in 1548.
·    pana in 1809 Finlanda a facut parte din Suedia, asa incat limba suedeza a fost limba oficiala. Incepand cu 1863, finlandeza este folosita alaturi de suedeza in relatiile cu autoritatile.
·    in 1892 limba finlandeza devine limba oficiala si obtine un statut comparabil cu al suedezei. In prezent, in Finlanda exista doua limbi oficiale: suedeza si finlandeza.

  • Limba engleza
  • Limba franceza
  • Limba germana
  • Limba italiana
  • Limba spaniola
13.04.2016
  • Ce avantaje competitive poate aduce localizarea site-ului
Un studiu realizat in 2015 pe piata de retail din Europa ne arata ca mai mult de doua treimi dintre europeni...
05.04.2016
  • Ce roluri poate juca un traducator
Sa fii traducator nu este atat de simplu precum suna. Este adevarat ca atunci cand ne gandim la o traducere sau un...
21.03.2016
  • Cand stii daca ai nevoie de o agentie de traduceri sau de un traducator?
Orice companie care demareaza un proiect de traducere, localizare sau ia hotararea de a se extinde pe o piata...
© Copyright 2009 | Termeni si conditii | SiteMap | Contact
Design: MediaFront