RO   |   EN   |   DE
finaciar-bancare, juridice, comerciale, tehnice, medicale, literare... mai multe

Primavara pe alte meleaguri

Motiv de sarbatoare pretutindeni, simbol al renasterii, primavara este celebrata diferit de popoarele lumii, in functie de cultura, traditiile si obiceiurile specifice.
Inca din cele mai vechi timpuri, acesta este momentul cand se marcheaza deschiderea sezonului agricol, pastoral, se fac previziuni meteorologice pentru tot restul anului, se executa ritualuri magice cu diferite semnificatii:

Astfel, in timpul Romei antice primavara era sarbatorita prin intermediul Sarbatorii Florilor, moment in care se serba inflorirea graului si inmultirea animalelor. Un rol central al acestei sarbatori ii revenea oului (care cu trecerea timpului a fost creat din diverse materiale, inclusiv din ciocolata): era daruit celor dragi, si reprezenta un mod “de identificare” a viitoarelor sotii: tinerii necasatoriti purtau ouale in cosuri pe parcursul primaverii, incercand sa o identifice pe cea care ar putea sa devina mama viitorului lor copil.

Cea mai importanta sarbatoare pentru chinezi este Sarbatoarea Primaverii, cunoscuta mai bine sub denumirea de Anul Nou chinezesc. Este timpul la care se cumpara petarde si artificii, decoruri pentru Anul Nou Chinezesc, se lipesc pe usi si pe porti perechi de versuri pentru Anul Nou si se agata peste tot lampioane rosii, purtand simboluri diverse, menite sa ii fereasca in noul an de spiritele rele si sa le aduca protectie si belsug.

Si in Pakistan exista sarbatori specifice primaverii, cum este festivalul primaverii, serbare ce se tine intr-un oras din estul tarii: Lahore. Sarbatoarea este marcata de rugaciuni, petreceri in gradini, evenimente ecvestre. Specifice orasului sunt culorile galben si verde, simbol al primaverii si al florilor de primavara, al iernii uitate, culori pe care le regasim in hainele de sarbatoare purtate de catre localnici.

In Germania, in zilele de sfarsit de aprilie si inceput de mai, se sarbatoreste eliberarea de iarna friguroasa, intr-un mod similar cu sarbatoarea de Halloween: incepand de la miezul noptii, copiii se imbraca in costume reprezentand diferite personaje de folclor, de poveste si isi fac farse unii altora.
Tot ca simbol al primaverii si al alungarii spiritelor malefice ale iernii, in unele zonele se aprind focurile, iar in prima noapte a lunii mai legendele spun ca pe pamant vin zanele si spiritele pamantului pentru a ajuta oamenii sa treaca cu bine in noul sezon.

In Anglia se sarbatoreste Festivalul Beltane, (serbarea a fost reluata incepand cu anul 1988, in Calton Hill, Edinburgh): aprinsul focurilor este un obicei ce se practica in aceasta perioada a anului, iar traditionalul foc Beltane este facut din lemne din padurile sacre ale celtilor, iar oamenii sarbatoresc cu cantec si joc pana in zori. Anual, numarul participantilor la acest festival este in jur de 15 000 (exceptie a facut anul 2003, cand autoritatile locale au impus o serie de restrictii, care i-a determinat pe organizatori sa aleaga o alta locatie pentru acest festival).

In calendarul popular romanesc, una dintre sarbatorile cu cele mai multe semnificatii este Blagovestenia sau Ziua Cucului . Aceasta pasare reprezinta apogeul trezirii naturii la viata, venirea primaverii, primul cantat fiind legat de echinoctiul de primavara, iar ultimul cantat, de solstitiul de vara (una dintre denumirile acestei zile este cea de Amutitul cucului).
In mitologia romana, cucul este o pasare deosebit de iubita; deoarece primul sau cantec  este Buna-Vestire (sau Blagovestenie), aceasta zi este denumita Ziua Cucului zi in care obiceiul spune ca se dezleaga limba tuturor pasarilor; prin analogie, cucul mai este numit si Blagovestnicul.
Sarbatoarea este plina de semnificatii si credinte populare:
Se spune ca asa cum va fi timpul de Blagovestenie, asa va fi si in ziua de Paste. Daca se ia ceata inainte de a iesi soarele, asa de timpuriu are sa fie si primavara. Ciobanii se suie in aceasta zi pe stogul de fan si ameninta cu toporul iarna, gonind-o (iarba este inverzita si ei trebuie sa-si pasca turmele). Pentru plugari, anul se anunta bun daca in noaptea de Buna-Vestire este senin.
Se fac practici magico-rituale, legate de fertilitatea pomilor; de exemplu, pomii sunt amenintati cu toporul ca vor fi taiati daca nu dau roade in acel an.
Se spune ca in ziua de Blagovestenie nu trebuie sa dormi, altfel vei fi somnoros tot anul, nu trebuie sa pui mana pe ou, sa nu cauti gainile de ou, nu trebuie sa pui closti, caci puii vor iesi strambi.

Una dintre putinele sarbatori ale primaverii in Statele Unite este inflorirea ciresilor. Aceasta sarbatoare are loc in Washington D.C.. Ciresii “sarbatoriti” strajuiesc capitala Statelor Unite si sunt un cadou primit de la japonezi in urma cu 100 de ani. Este vorba de peste 3.700 de ciresi, urmasi ai arborilor daruiti de guvernul nipon in anul 1912, pentru a aniversa 60 de ani de prietenie intre SUA si Japonia. Dintre acestia, doar trei mai traiesc astazi, ceilalti au fost inlocuiti in 1965.  Anual, peste un milion de oameni participa la parada si la celelalte manifestari organizate cu acest prilej.  • Limba engleza
  • Limba franceza
  • Limba germana
  • Limba italiana
  • Limba spaniola
13.04.2016
  • Ce avantaje competitive poate aduce localizarea site-ului
Un studiu realizat in 2015 pe piata de retail din Europa ne arata ca mai mult de doua treimi dintre europeni...
05.04.2016
  • Ce roluri poate juca un traducator
Sa fii traducator nu este atat de simplu precum suna. Este adevarat ca atunci cand ne gandim la o traducere sau un...
21.03.2016
  • Cand stii daca ai nevoie de o agentie de traduceri sau de un traducator?
Orice companie care demareaza un proiect de traducere, localizare sau ia hotararea de a se extinde pe o piata...
© Copyright 2009 | Termeni si conditii | SiteMap | Contact
Design: MediaFront