RO   |   EN   |   DE
finaciar-bancare, juridice, comerciale, tehnice, medicale, literare... mai multe

In cate limbi vorbeste UE? -luxemburghezaLimba luxemburgheza este o limba germanica, cu aproximativ 400 000 de vorbitori in Marele Ducat de Luxemburg (unde este si limba oficiala), Franta, Belgia, Germania si cativa in Statele Unite.
·    Are multe aspecte in comun cu limba germana si olandeza, precum si o serie de cuvinte imprumutate din limba franceza (de exemplu: merci).
·    Primele atestari sunt din timpurile francilor, app 1000 d.H., cand limba era vorbita de-a lungul Vaii Moselle; pe parcursul secolului al XIX-lea, literatura in limba luxemburgheza cunoaste cea mai infloritoare perioada a sa.
·    Incepand cu 1914,  luxemburgheza este folosita in scoli, iar in 1946 a fost pus la punct un nou sistem de ortografie, cu toate ca niciodata nu a fost pus in practica. In 1950 s-a inceput lucrul la un nou dictionar luxemburghez, iar in 1976 acest dictionar a devenit oficial, impreuna cu un nou sistem de ortografie. In prezent, limba luxemburgheza este folosita in sistemul de invatamant prescolar (germana in invatamantul primar, iar franceza in invatamantul superior).

Marele Ducat de Luxemburg (Luxemburg), este un stat situat in Europa si face parte din grupul de tari Benelux, alaturi de Belgia si Tarile de Jos si din Uniunea Europena. Luxemburgul e una dintre cele mai mici tari din Europa.

·    Limbile oficiale in Luxemburg sunt luxemburgheza (limba nationala), franceza si germana.
·    Luxemburgheza domina viata religioasa si viata politica, indeplineste functii identitate, in special cu ocazia dezbaterilor si a discursurilor despre nationalitate si identitatea tarii.
·    Vorbitorii de luxemburgheza dispun de un repertoriu trilingv (francic/francez/german) pe care il folosesc în functie de gradul de formalitate al situatiei, de suportul acesteia (oral/scris), dar si in functie de incarcatura afectiva pe care doresc sa o transmita, precum si de situatia in care se desfasoara comunicarea, de interlocutorii carora li se adreseaza, de locul in care are loc (oras/provincie) etc.
·    S-a vorbit chiar de o anumita insecuritate lingvistica la anumiti luxemburghezi (care considera, mai ales, limba lor ca un dialect fata de limbile supranationale care sunt franceza si germana), dar coexistenta dintre limbi este pacifica.

·    Cunoscut mai ales ca tara a bancherilor, cu un venit extrem de ridicat pe cap de locuitor, Luxemburg este in fapt o destinatie sarmanta de vacanta: nu ratati orasul Luxemburg, Valea Moselle: daca va numarati printre degustatorii vinurilor rafinate, nu veti regreta o vizita la Chateau de Bourscheid, iar daca sunteti pasionati de castele, Marele Ducat de Luxemburg va astepata cu castele vechi de 1000 de ani, in cele mai neobisnuite locatii.

·    Bucataria Luxemburgului imbina esenta Germaniei cu supletea franco-belgiana. Pastravul, stiuca si racii se prepara excelent; la fel si prajiturile. Restaurantele sunt foarte similare cu cele din restul Europei. Vinurile Moselle se aseamana cu cele de pe Rin, insa sunt mai seci decat vinurile frantuzesti, mai fructate. O alta specialitate este berea, o adevarata industrie nationala.
Feluri traditionale sunt Carre de porc afume (carne de porc afumat cu fasole sau varza), Cochon de lait en gelee (porc de lapte in gelatina), Jambon d Ardennes (faimoasa sunca afumata de Ardeni) si sufle de omleta cu kirsch, un fel de visinata.


  • Limba engleza
  • Limba franceza
  • Limba germana
  • Limba italiana
  • Limba spaniola
13.04.2016
  • Ce avantaje competitive poate aduce localizarea site-ului
Un studiu realizat in 2015 pe piata de retail din Europa ne arata ca mai mult de doua treimi dintre europeni...
05.04.2016
  • Ce roluri poate juca un traducator
Sa fii traducator nu este atat de simplu precum suna. Este adevarat ca atunci cand ne gandim la o traducere sau un...
21.03.2016
  • Cand stii daca ai nevoie de o agentie de traduceri sau de un traducator?
Orice companie care demareaza un proiect de traducere, localizare sau ia hotararea de a se extinde pe o piata...
© Copyright 2009 | Termeni si conditii | SiteMap | Contact
Design: MediaFront