RO   |   EN   |   DE
finaciar-bancare, juridice, comerciale, tehnice, medicale, literare... mai multe

Ce serbam in februarie: dragostea sau fertilitatea?

 


Ce au in comun Lupercaliile , cu miercurea cenusii, carnavalul de la Rio si ziua Sfantului Valentin ?

Pentru cei care nu stiu, iata cum arata calendarul roman al acestei perioade acum 2000 de ani:
12: Festivalul Dianei
13-14: Festivalurile Parentaliei si festivalul orgiastic al Juno Februa
15: Lupercaliile
17: Fornacaliile


·    Lupercaliile au reprezentat o sarbatoare a fertilitatii, a purificarii si a reinnoirii naturii. Sarbatatoarea era tinuta in onoarea lui Lupercus (zeul feritilitatii) si incepea intotdeauna la pestera Lupercal (pestera unde Lupoaica i-ar fi alaptat pe tinerii Romulus si Remus).
Ritualurile sangereroase si jertfele aduse acestui zeu cu ocazia festivalului sunt descrise de Enciclopedia Britannica, care mentioneaza faptul ca din pieile animalelor sacrificate erau facute curele din piele care preveneau sterilitatea la femei. Aceste curele din piele erau denumite februa iar denumirea festivalului in sine a devenit festivalul Februatio, (februare insemnand a purifica), care ulteiror a dat si denumirea perioadei (luna Februarie).

·    Miercurea cenusii – in calendarul crestin catolic este prima a zi a postului Pastelui Catolic si ea are loc cu 46 de zile (mai putin duminicile) inaintea Pastilor. De regula aceasta zi poate oscila intre cel mai devreme 4 februarie si el mai tarziu 10 martie. In acest an, miercurea cenusii se sarbatoreste pe 17 februarie.
Aceasta data devine o referinta din perspectiva carnavalelor stradale care au loc in aceasta perioada in mai multe tari catolice si care sunt stabilite in functie de acest moment. Exemplele cele mai cunoscute sunt Carnavalul de la Venetia si Carnavalul de la Rio.

·    Etimologia cuvantului carnaval nu intruneste inca asentimentul majoritatii specialistilor, dar intrepretarea este pusa pe seama variantelor provenind din limba italiana carne levare, insemnand renuntarea la carne,  caracteristica perioadei de dupa carnaval, si anume postului Pastelui. Cu toate acestea, modul de sarbatorire si ritualurile aferente modului de a petrece carnavalul ne aduc aminte de festivalurile orgiastice al vechilor romani al caror scop final declarat preamarea fecunditatea si fertilitatea.

·    Ziua Sfatului Valentin, asa cum dealtfel am mai scris in aceasta rubrica, in alti ani, apare in 496, Papa Gelasius I inlocuind festivalul pagan al Lupercaliilor, cu o sarbatoarea care cinstea valorile crestine ale iubirii si devotamentului, patronata de Sfantul Valentin.

Obiceiurile din timpul Lupercaliilor au supravietuit insa si sarbatoarea indragostitiilor a aparut in 14 februarie. Dupa cum mentioneaza surse diferite, In acele vremuri (n.r. ale lupercaliilor), fetele si baietii nu erau crescuti impreuna si beneficiau de o educatie separata. In ajun (festivalul incepea pe 15 februarie), baietii extrageau dintr-o urna numele fetei cu care urmau sa petreaca pe toata durata Lupercaliilor si chiar a intregului an. 

·    Iar Sfantul Valentin nu este altcineva decat un tanar preot, ce avea sa fie canonizat ulterior, care a trecut peste interdictia casatoriilor dintre tineri, data de un imparat roman in secolul al III-lea, si care a continuat sa-i cunune pe tineri pe ascuns. El a fost martirizat pentru acest lucru in 14 februarie 270 d.H.

Si pentru cei care nu serbeaza, din pacate, nimic in luna februarie, le spunem ca pe
14 aprilie se serbeaza Black DaySarbatoarea omenilor singuri, in Coreea de Sud cand toti cei in cauza se intalnesc sa mamance taitei tradition


 

  • Limba engleza
  • Limba franceza
  • Limba germana
  • Limba italiana
  • Limba spaniola
13.04.2016
  • Ce avantaje competitive poate aduce localizarea site-ului
Un studiu realizat in 2015 pe piata de retail din Europa ne arata ca mai mult de doua treimi dintre europeni...
05.04.2016
  • Ce roluri poate juca un traducator
Sa fii traducator nu este atat de simplu precum suna. Este adevarat ca atunci cand ne gandim la o traducere sau un...
21.03.2016
  • Cand stii daca ai nevoie de o agentie de traduceri sau de un traducator?
Orice companie care demareaza un proiect de traducere, localizare sau ia hotararea de a se extinde pe o piata...
© Copyright 2009 | Termeni si conditii | SiteMap | Contact
Design: MediaFront