RO   |   EN   |   DE
finaciar-bancare, juridice, comerciale, tehnice, medicale, literare... mai multe

Globetrotter – Traditii de HalloweenDracul si dovleacul


Sarbatoarea de Halloween a ajuns in America abia in jurul anului 1840, adusa de valul masiv de imigranti irlandezi goniti de acasa de marea foamete din epoca. Acestia au adus cu ei si legenda felinarului-dovleac:
povestea spune ca un anume Jack, individ cunoscut drept betiv si pus pe sotii, a avut intr-o zi proasta inspiratie de a-i juca un renghi Satanei. Jack l-a convins pe diavol sa se urce intr-un copac, apoi a scrijelit pe trunchiul acestuia o cruce, simbol ce-l impiedica pe drac sa coboare. Satana a fost lasat sa se dea jos numai dupa ce i-a promis omului ca il va lasa in pace toata viata lui.
Dar, dupa ce a murit, Jack nu a fost primit in Rai din pricina numeroaselor sale pacate, vazandu-se obligat sa mearga in Iad, dar nici aici nu a fost admis, diavolul fiind inca suparat de renghiul cu copacul. Pentru a nu-l lasa totusi sa orbecaiasca vesnic prin bezna, dracul i-a dat lui Jack un taciune aprins care sa-i lumineze calea, iar omul l-a asezat intr-un nap scobit. Ajunsi in America, imigrantii au descoperit ca dovleacul este un suport mult mai incapator, folosindu-l de atunci in locul napului. Chiar si in zilele noastre, dovleacul ranjit este numit Jack-o-lantern, felinarul lui Jack.Zilele mortilor
O interesanta ingemanare a traditiilor legate de morti si de spirite poate fi intalnita in Mexic, unde Halloween face parte integranta din Los dias de los muertos, Zilele Mortilor, alaturi de cele doua sarbatori catolice din 1 si 2 noiembrie. Pentru ca lucrurile sa fie si mai complicate, in sarbatoarea mexicana apar si vechi traditii aztece. In aceasta perioada a anului, in Mexic are loc un eveniment spectaculos: reintoarcerea fluturilor monarhi din SUA, pentru a ierna in padurile de brazi. In credinta azteca, pastrata de mexicani, fluturii respectivi poarta spiritele mortilor, de unde dorinta de a celebra acest moment.
Cele trei zile ale mortilor sunt o sarbatoare vesela, de amintire a persoanelor dragi. In fiecare casa se incropesc mici altare decorate cu paine, dulciuri, fructe si flori. Oamenii se imbraca in vampiri, varcolaci, stafii, mumii sau schelete. Pestrita parada poarta pe strazi un sicriu in care este asezat un om viu, iar vanzatorii arunca peste acesta fructe, flori si bomboane. De asemenea, familiile merg la cimitir, ingrijesc mormintele si nu de putine ori organizeaza mici petreceri printre cruci, ramanand si peste noapte alaturi de cei dusi dintre cei vii.Veghea de Halloween
Traditia rugului de Samhain s-a pastrat in Irlanda, Scotia si Tara Galilor. Lemnul pentru focul din noaptea de Halloween se aduna din timp, si in unele regiuni exista obiceiul de a arde si un anume tip de muschi de padure. Spre deosebire de ce se intampla in America, in Europa spiritele mortilor continua sa reprezinte o parte insemnata a traditiei de Halloween. Daca, pe vremuri, oamenii vegheau toata noaptea cu o torta aprinsa pe prispa casei, acum ei se multumesc sa aprinda lumanari pentru sufletele celor decedati. In aceasta noapte, oamenii poarta felurite talismane pentru a se proteja de duhuri. Tot pentru alungarea duhurilor se trag clopotele si se bate in lemn. In acelasi scop, inainte de apusul soarelui, se obisnuieste sa se inconjoare casa de trei ori, mergand cu spatele. In aceste zone se spune ca o persoana nascuta de Halloween poate vorbi cu spiritele.


Pentagrama marului
In zilele noastre, Halloween inseamna, in primul rand, costume cat mai sofisticate si dovleci. Se stie insa prea putin, chiar si in Statele Unite, despre numeroasele traditii populare care au insotit timp de veacuri aceasta sarbatoare:
 De Halloween, in familii se organizau fel de fel de jocuri de divinatie, dintre care multe aveau in centrul lor marul. Fructul biblic era asociat cu zeitati feminine, dar si cu nemurirea, renasterea si cunoasterea. Unul dintre motivele pentru care marului i se acorda asemenea importanta este acela ca, sectionind fructul pe orizontala, pe fiecare dintre cele doua jumatati, cotorul si simburii alcatuiesc o stea cu cinci colturi. Aceasta pentagrama este un simbol al divinitatii in multe culturi, de la celti, la egipteni si chiar la rromi.
Printre jocurile cu mere practicate de Halloween, foarte popular este acela al asezarii unor fructe intr-o galeata de apa. Tinerii necasatoriti se vor intrece in a musca din merele plutitoare, cel care reuseste primul urmand a se aseza curand la casa lui.
De asemenea, cojind un mar in fata unei oglinzi, in miez de noapte, se putea vedea imaginea celui harazit de soarta.
O alta proba consta in curatarea unui mar astfel incat coaja sa fie cat mai lunga, asta insemnand ca si viata avea fie cat mai lunga.
Alte jocuri de ghicire a viitorului sunt legate de nuci. Oamenii asaza nuci pe un gratar, apoi dau drumul unor chibrituri aprinse. Cel a carui nuca se misca se va casatori curand. Daca e vorba de un cuplu si o nuca plesneste, viitorul acelei familii nu va fi prea fericit.

  • Limba engleza
  • Limba franceza
  • Limba germana
  • Limba italiana
  • Limba spaniola
13.04.2016
  • Ce avantaje competitive poate aduce localizarea site-ului
Un studiu realizat in 2015 pe piata de retail din Europa ne arata ca mai mult de doua treimi dintre europeni...
05.04.2016
  • Ce roluri poate juca un traducator
Sa fii traducator nu este atat de simplu precum suna. Este adevarat ca atunci cand ne gandim la o traducere sau un...
21.03.2016
  • Cand stii daca ai nevoie de o agentie de traduceri sau de un traducator?
Orice companie care demareaza un proiect de traducere, localizare sau ia hotararea de a se extinde pe o piata...
© Copyright 2009 | Termeni si conditii | SiteMap | Contact
Design: MediaFront